Logo Scheldewindeke
Home     Bestuur     Wist-je-datjes     Fotoboek     Foto's     Lid worden     Kalender     Recepten     Links

Soeprecepten

POMPOENSOEP MET STAAFJES GROENE APPELEN
Nodig

2 uien, 1 kg pompoen, 1.5 L groentebouillon, 75 g boter, zout en peper, 1 soeplepel kerriepoeder, 1 soeplepel verse koriander, 1 dl room, 2 zure appels (granny smith), 1 citroen, 6 takjes peterselie, 100 garnalen

Bereidingswijze

Pel de uien en verdeel in stukken. Verdeel de pompoen, schil en verwijder de pitten. Verdeel het vruchtvlees van de pompoen in stukken. Stoof de ui en de pompoenstukken. Kruid met zout en kerrie. Roer goed door. Giet er de groentebouillon bij en laat ongeveer een 20 à 30 minuten koken. Was ondertussen de appelen, droog ze af en verdeel ze in staafjes. Giet er citroensap op en strooi er fijngesneden peterselie over. Mix de soep en roer er de room onder. Werk af met peper en verse koriander. Dien op met de staafjes zure appelen en garnaaltjes. Werk eventueel af met een streepje pompoenpit olie.

GAZPACHO VAN TANTE FRIEDA

Nodig

  • 1 kg rijpe tomaten
  • 2 à 3 paprika's (rood en groen)
  • 1 komkommer
  • 1 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 2,5 dl olijfolie van goede kwaliteit
  • 3 eetlepels witte wijnazijn en 1,5 eetlp sherry-azijn
  • 5 dl water
  • cayennepeper en zout naar smaak

Bereidingswijze
Een stuk van de rode paprika, de komkommer en de ajuin in zeer fijne blokjes snijden en afzonderlijk houden voor de versiering.

Tomaten, ontpitte paprika, geschilde komkommer, ajuin en knoflook grof snijden en samen met olijfolie, azijn, water en zout zeer fijn mixen of fijnmaken in een keukenrobot. Breng op smaak met cayennepeper.
Laat de soep goed afkoelen vooraleer op te dienen met de fijngesneden groentjes als versiering.
Dit is een overheerlijke tapa op een lekker warme zomerdag.

VENKELSOEP MET CHORIZO
Nodig
2 venkelknollen, 2 aardappelen, 1 grote ui, 1 teentje knoflook, saffraan, 1 eetlepel citroensoep, een geutje pastis, 1 l kippenbouillon, 1 bouquet garni (laurier, tijm, peterseliesteeltjes), 1/2 dl room (optioneel), een klontje boter, olijfolie, chorizo, peper en zout, stokbrood.

Bereidingswijze
Schil de aardappelen en verdeel in stukjes. Versnipper de look en snij de ui in grove stukken. Doe hetzelfde met de venkel maar hou het fijne venkelgroene apart. Die gebruiken we later als garnering. Stoof de uien, de look en de venkel samen aan in een beetje boter. Groenten mogen niet kleuren. Voeg in een kopje een eetlepel citroen en de saffraandraadjes samen en roer. Giet het felgele mengsel bij de gestoofde groenten. Roer alles goed om. Giet een flinke scheut pastis in de kookpot en laat alles nog even stoven. Maak een kruidentuiltje(stengels van peterselie, enkele takjes tijm en een paar laurierblaadjes) en bind samen. Breng de kippenbouillon er over en voeg de versneden aardappelen en het kruidentuiltje toe.
Zet het deksel op de pot en laat de soep 45 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Vis het kruidentuiltje uit de soep en mix de soep fijn. De soep kan eventueel afgewerkt worden met een weinig room. Snijd de sneetjes chorizo in kleine blokjes. Doe een scheutje olijfolie in een pan bak de stukjes Spaanse worst kort aan. Kruid de soep naar smaak met peper. Serveer in diepe borden en garneer elk bord met blokjes chorizo, fijngesneden venkelgroen. Dien op met een stokbroodje.

WITLOOF-KASTANJEROOMSOEP
Nodig
2 uien, 1 kg witloof, boter, 250 g gekookte kastanjes (uit blik of vacum), 2 l groentebouillon, 2 dl slagroom, peper, zout, 50 g gemalen belegen kaas

Bereidingswijze
Pel de uien en snipper ze fijn. Maak het witloof schoon en snijd in stukjes. Fruit de uien aan in wat boter, voeg het witloof toe en laat dit eventjes smoren. Voeg de bouillon toe en breng opnieuw aan de kook. Voeg de kastanjes erbij en laat nog 10 minuten zachtjes koken. Mix de soep en werk af met de room, peper, zout en gemalen kaas. Serveer met de krokante soepstengels of stokbrood.

VENKELSOEP MET CROUTONS VAN PANGASIUSFILET
Nodig
1 ui, 1 venkel, olijfolie, 1 dl droge witte wijn, 1,5 l groentebouillon, 15 ml room, peper, zout, 150 g pangasiusfilet, bloem, 50 g panko (Japans paneermeel), 1 ei, olie

Bereidingswijze
Snipper de ui fijn en snijd de venkel in stukjes. Fruit de ui en venkel glazig in olijfolie. Blus met de witte wijn en voeg de bouillon toe. Dek af en kook in 30 minuten gaar. Roer er de room onder en pureer tot een gladde soep. Kruid met peper en zout. snijd de pangasiusfilet in kleine blokjes. Kruid de bloem met peper en zout en wentel de pangasiusblokjes hierin. Schud af en wentel in het losgeklopt ei. Wentel de visblokjes door de panko en bak ze in enkele minuten in wat olie krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer de soep en geef er de pangasiuscroutons bij.

joomla analytics


bekijk de website statistieken

Volg ons op :